ПОШУК НА БЛОЗІ

четвер, 29 березня 2018 р.



29 березня відбулася творча зустріч із учителями-філологами упорядника  багатьох підручників та посібників , доцента  Київського університету імені Бориса Грінченка, а також завідувача кафедри гуманітарних дисциплін у Технічному ліцеї НТУУ "КПІ" Авраменка Олександра Миколайовича.) 







На початку зустрічі ведуча заходу, доцент кафедри української літератури Ірина Бакаленко привітала присутніх і висловила сподівання, що зустріч буде цікаво та плідної для всіх її учасників.

Проректор з наукової роботи, професор Геннадій Васильчук, вітаючи гостя, подякував йому за невтомну працю й зазначив, що сам часто слухає його експрес-уроки з української мови. Він наголосив на важливості просвітницької діяльності з популяризації української мови в запорізькому регіоні. Тож проректор закликав присутніх не лише на роботі, але у повсякденному житті сприяти підвищенню мовної компетентності оточення.

«Ми пишаємося всіма своїми випускниками, особливо тими, хто вибрав учительську стезю», – наголосила, звертаючись до присутніх у залі декан філологічного факультету, професор Тамара Хом’як. Адже почесний гість університету Олександр Авраменко також у 1995 році з відзнакою закінчив філологічний факультет ЗНУ. І на сьогодні він із радістю завітав до рідного університету, аби зустрітися з педагогами запорізьких шкіл й обговорити з ними низку важливих питань, пов’язаних із функціонуванням сучасної школи. Крім того, Тамара Володимирівна відзначила, що на факультеті започатковується нова форма підвищення професійної компетентності студентської молоді – День практичної роботи. Тож чудово, що першим заходом у його рамках стане майстер-клас від Олександра Авраменка з культури мовлення.

Під час заходу спікер багато уваги приділив такому питанню, як моделювання сучасного уроку української мови та літератури з урахуванням ключових компетентностей. Адже з 1 вересня цього року в Україні починає втілюватися у життя концепція функціонування Нової української школи. А першою в переліку компетентностей, які оновлена шкільна освіта має сформувати в учнів, це – досконале знання української мови.

На конкретних цікавих прикладах Олександр Миколайович показав, як формувати мотиваційний складник уроку, як зацікавити дітей певною темою та спонукати до вивчення мови.

Також він у своєму виступі навів кілька рецептів подолання функціональної неграмотності, яка, на жаль, усе частіше зустрічається у школярів. Багатьох вчителів зацікавила запропонована Олександром Авраменком система роботи з вироблення правописних навичок,усі учасники заходу отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

Вдалим доповненням до заходу стала виставка літератури, підготовлена співробітниками наукової бібліотеки ЗНУ. До її експозиції увійшли підручники з української мови, а також навчальні посібники й статті у періодичних виданнях, присвячені методичній складовій проведення уроків та підвищенню культури мовлення. Варто відзначити, що серед їхніх авторів є представники філологічного факультету вишу.






Немає коментарів:

Дописати коментар